קצת עלי ועל מודל "תנאים של חיבה"
הקשר ביננו לבין ילדנו מהווה את אחד מצירי ההתפתחות המרכזיים שלנו.
המודל "תנאים של חיבה" שפיתחתי יחד עם דפנה ברקת, נשען על הרעיון שלקשר בין הורים לילדים יש מבנה ייחודי שמלווה ומשפיע עליו לאורך כל החיים. התפתחות הקשר הייחודי שבין הורים וילדים לאורך עשרות בשנים, עוברת דרך חוטים מקשרים עמוסים ברגשות מכל הסוגים ובהם חבויים לעיתים זיכרונות רבים משנים ארוכות וסיפורים שכל אחד מספר לעצמו.
לעיתים העומס גדול כל כך שלא נותר מקום לאהבה ואף לא לחיבה, פשוט יש קשר שמתנהל לו וכאב נלווה יומיומי.
לעיתים ישנה התרחקות, הסתייגות ולעיתים אף ניתוק. היחסים לא מדוברים וההזרה והניכור הן בחירות של ילדים והורים כאחד.
התדלדלות הקשר בין הורים לילדים פוגעת ברווחה הנפשית של כל הצדדים.
המודל נשען על 10 תובנות שמשמשות כמפה אשר מאפשרת להבין ולחקור את היחסים, ביחד עם האפשרות למצוא דרך להתפתח ולהשפיע על מה שהיינו רוצים ורוצות לשנות בעודנו בחיים. 10 התובנות שופכות אור על הכוחות הפועלים ביחסים בין הורים לילדיהם המבוגרים ועל כיווני הפעולה האפשריים לקידום היחסים. מסע ההכרות עם המודל "תנאים של חיבה" חושף בפני הורים וילדים מבוגרים את 'מאחורי הקלעים' של היחסים. ההכרות עם הרובד הסמוי של היחסים מאפשרת לשחרר את המטענים שהקשר טעון בהם ובכך לפנות את ההורה והילד המבוגר לחוויה של השלמה ופיוס, ויצירת חוויה חיובית שתאפשר סגירת מעגל.
"תנאים של חיבה" הוא מודל וגישה ייחודית מסוגה בעולם שבה מעודדים את ההורים המבוגרים וילדיהם המבוגרים ליצור ביניהם מרחב אותנטי אינטימי וקרוב, עם נוכחות מלאה ומרפאת.
עליזה חושן
עליזה חושן היא יועצת אישית ומשפחתית ומפתחת המודל 'תנאים של חיבה' יחד עם דפנה ברקת – מודל שעוסק בקשר שבין הורים וילדים מבוגרים. עליזה למדה באוניברסיטה העברית תואר שני בחוג לסוציולוגיה, במגמת פסיכולוגיה חברתית. שנים רבות היא ליוותה ארגונים ואנשים בתהליכי יעוץ וטיפול וזכתה לצמוח ביחד עם אחרים במסעות החיים. כיום היא גם משמשת כמרצה לפסיכולוגיה ארגונית, בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן.
עליזה נשואה ליורם חושן (מנהל פיננסי) ולהם שלוש בנות: עדי, טל ושירה - בשנות העשרים לחייהן. בנותיה משמשות לה כמראה ודרכן היא לומדת על היחסים המורכבים ועל דרכיה המיוחדות של האהבה. הורות הייתה נדבך מרכזי בזהות האישית של עליזה והיא העסיקה אותה אישית ומקצועית שנים רבות. עליזה הנחתה קבוצות הורים בשלב ההורות הצעירה ותמכה באנשי חינוך וטיפול בגיל הרך וביה"ס יסודי, בסוגיות רבות הנוגעות לחינוך ולנושאים רגשיים. הורות מעסיקה אותה גם בשלב הבוגר והיא ממשיכה ללמוד ולחקור את התחום הזה ולפתח ידע וכלים תומכים.
דרך ארוכה עבר הקשר של עליזה עם הוריה, מאז שנולדה ב1965. סיפור יחסיה איתם נחלק לשני פרקים, שונים מאד זה מזה. בפרק הראשון, היו יחסיה איתם מאופיינים בקשר קרוב, שאמנם לא חף מקשיים ובכל זאת היו שזורים בהם גם הרבה רגעי קירבה שימחה. הפרק השני , מאופיין בחוויה, מורכבת יותר מבחינה נפשית ורגשית. המסע מנפרדות לאחדות בוגרת בקשר איתם היה אחד ממסעות חייה המאלפים ביותר. עליזה עסוקה מאד באתגרים של המשפחה המבוגרת ומעוניינת לסייע למשפחות בפיתוח הקשרים במשפחה בשלב המאתגר הזה מתוך כוונה להגביר את ההרמוניה הבין דורית : כך שיבנו גשרים משפחתיים ותתפתח יותר סולידריות ואחדות משפחתית.